Kompletní čištění zmrzlinového stroje

Doporučené kompletní čištění zmrzlinového stroje

Zmrzlinové stroje je potřeba pravidelně dezinfikovat ve všech částech, kde se zpracovává zmrzlina. Musíme také pravidelně čistit všechny nástroje, s kterými se zmrzlinová směs připravuje. Pro samotnou sanitaci použijte profesionální čisticí prostředky schválené pro potravinářské prostředí. Jen tak bude výsledná zmrzlina bezvadná.

brimi_zmrzliny_kornouty_male

Rizikové body přípravy zmrzliny:

  • Nekvalitní očištění stroje a náčiní od potraviny
  • Neočištěné součástky zmrzlinového stroje pod těsněním
  • Krátká doba působení nebo nedodržení předepsané koncentrace dezinfekce
  • Kontaminace z ploch a nástrojů – odkladové plochy, podlaha, stěny, utěrky, kbelíky či metly na přípravu směsi
  • Voda kontaminovaná mikroorganismy (např. přívodní hadice)
  • Nedezinfikované ruce při přípravě
  • Nedodržení postupu při přípravě zmrzlinové směsi

Při kontrole BioFinderem je vidět šumění roztoku, což je reakce s bakteriemi, které následně kontaminují zmrzlinu. Fotografie jsem pořídila na stroji, kde dlouhodobě byly nevyhovující vzorky zmrzliny a byla zjištěna přítomnost enterobakterií. Po dezinfekci Lerasept L 420 (1% koncentrace, 10 min působení) byly výsledky kontrolních vzorků zmrzliny v pořádku.

Síto, metla, čerpadlo stroje i držák míchadla a těsnění v zásobníku zmrzlinového stroje nebyly původní dezinfekcí dostatečně sanitovanány:

  brimi_biofinder_zmrzlinovy_stroj

Správná hygiena při čištění:

  • Dezinfikujte si ruce před skládáním stroje
  • Pravidelně dezinfikujte zmrzlinový stroj až k těsnění Lerasept L 420 a podle návodu čistidel
  • Dezinfikujte nástroje používané k čištění i k výrobě
  • 1x týdně vystřídejte druh dezinfekce za kyselou Šenkýřku pro zamezení rezistence mikroorganismů
  • Čistěte a dezinfikujte bezoplachovou dezinfekcí Lerasept FP 408 povrchové části výdejní hlavy během dne
  • Čistěte a dezinfikujte plochy v provozovně
  • Používejte vždy studenou a pitnou vodu, nechte dostatečně odtéct dlouho stojící vodu
  • Používejte čisté utěrky (pratelné vezměte každý den čistou) či jednorázové utěrky
  • Čistěte stroj odolnými štětkami a kartáči, které můžete také dezinfikovat
  • Kontrola stav provedené dezinfekce přípravkem BioFinder

 Startovací BALÍČEK vybraných produktů pro BEZVADNOU ZMRZKU:

buton_koupit

Dezinfekce a čištění vhodné do stroje na zmrzlinu a pro prostory přípravy zmrzliny, pro cukrárny i prodejní stánky.

Doporučené dezinfekční prostředky:

Mytí a dezinfekce v jednom kroku. L420 rozpouští tuky a bílkoviny a tím je ideální také pro mytí zmrzlinového stroje. Proti virům, plísním i bakteriím působí během 5-15 minut při 1-2,5% koncentraci. Dezinfekce je bez chlóru, vůně či zápachu, šetrná k povrchům a dokonce leští nerez.  Zásaditá dezinfekce šetrná k povrchům a plastům stroje. Vhodná na polykarbonát, těsnění stroje a všechny plasty či běžně používané kovy v kuchyních. 

carusel_brimi_2

 

Rychlá bezoplachová dezinfekce. Během 15 sekund působí proti virům, bakteriím i plísním. Neoplachuje se ani z povrchů určených pro potraviny, odpaří se. Dez­infikuje a leští. Jedná se o čistě alkoholovou směs, proto dezinfikova­né plochy mohou po uschnutí přijít do kontaktu s potravinou. Zamezuje rezistenci mikroorganismů. Vhod­ná pro všechny materiály i plasty a těsnění odolné vůči alkoho­lu (nepoužívejte na polykarbonát např. u tříšťovačů – ten čistěte Lerasept L420 nebo Apesin FOOD). Neředí se, je v 750 ml balení se sprejem a v 10l kanystru pro doplnění spreje. 

carusel_brimi_6

Dezinfekce kyselá. Ředění 50 ml na 10 l studené vody. Ponořit díly stroje a náčiní na přípravu zmrzliny na 15 min. do dezinfekčního roztoku. Dezinfekci s Kyselou Šenkýřkou provádějte preventivně jednou týdně – vystřídejte jeden den místo Lerasept L 420 

senkyrka_kysela_1l

ekologický koncentrovaný mycí prostředek na nádobí. Bez barviv a vonných látek, se silnou odmašťující silou, ale šetrný k pokožce rukou. Výborně myje všechno nádobí a je vhodný k mytí i povrchů a podlahy v kuchyni. Malé množství od 2,5 ml nařeďte do 5 litrů teplé vody pro mytí ve dřezu. Disoman naředěný do láhve v poměru 1:4 s vodou je plnohodnotnou náhradou běžných mycích přípravků také na černé nádobí.  

Alkoholová dezinfekce na ruce s kompletním a rychlým účinkem proti všem virům, bakteriím i plísním. Lerasept HD je bez přidané vůně, je vhodný do potravinářství. Má zvlhčující složky, proto nevysušuje pokožku.  

  • kontrola správného čištění BioFinder ...než přijde hygiena a zkusí sama

Nástroj ke kontrole provedené sanitace a kvalitní hygieny. Za 30 sekund - bez čekání na výsledky stěrů a dlouhé kultivace - zjistíte, zda je povrch čistý bez mikroorganismů, plísní a bakterií. BioFinder odhalí mikroorganismy, které způsobují onemocnění z potravin jako Listeria monocytogenes, Salmo­nella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Cronobacter sakazakii nebo působí kažení potra­vin - Pseudomonas spp. a jiné.

biofinder

BioFinder - test kvality provedené dezinfekce - naneste na povrch, nezačnou-li se během 30 sekund až 1 minuty tvořit malé bublinky, je vše v pořádku čisté. Malé bublinky v roztoku znamenají, že je plocha nedostatečně dezinfikovaná a je potřeba dezinfekční proces opakovat. BioFinder po použití z plochy omyjte vodou.

 

  

Úklidové pomůcky do potravinářství:

K výběru jsou z hrubší či jemnější struktury. Hlavní výhodou je, že utěrky Chicopee vydrží až 360 vyvářek v pračce nebo dezinfekci uvedenými přípravky. Díky tomu budete mít každý den zcela čistou utěrku.

brimi-lavette-chicopee-uterka

Výrobky Kobra jsou určeny do potravinářství, protože je můžete dezinfikovat i vysokou teplotou na 100-134 °C. Jsou odolné také dezinfekčním a čisticím prostředkům používaných v potravinářství. Životnost pomůcek KOBRA je u některých typů více než 10 let. Doporučujeme alespoň plastový kbelík s držákem, plastovou špachtli, kartáč na sklenice, štětku o šířce 5 cm a kónickou štětku s průměrem od 0,5-0,7 cm.

kobra

Affiliate program