Vážení zákazníci, objednávky v termínu 3.-19. 7. mohou mít delší dodací termíny. Děkujeme za pochopení.

Kompletní čištění zmrzlinového stroje

Doporučené kompletní čištění zmrzlinového stroje

Zmrzlinové stroje je potřeba pravidelně dezinfikovat ve všech částech, kde se zpracovává zmrzlina. Musíme také pravidelně čistit všechny nástroje, s kterými se zmrzlinová směs připravuje. Pro samotnou sanitaci použijte profesionální čisticí prostředky schválené pro potravinářské prostředí. Jen tak bude výsledná zmrzlina bezvadná.

brimi_zmrzliny_kornouty_male

Rizikové body přípravy zmrzliny:

  • Nekvalitní očištění stroje a náčiní od potraviny
  • Neočištěné součástky zmrzlinového stroje pod těsněním
  • Krátká doba působení nebo nedodržení předepsané koncentrace dezinfekce
  • Kontaminace z ploch a nástrojů – odkladové plochy, podlaha, stěny, utěrky, kbelíky či metly na přípravu směsi
  • Voda kontaminovaná mikroorganismy (např. přívodní hadice)
  • Nedezinfikované ruce při přípravě
  • Nedodržení postupu při přípravě zmrzlinové směsi

Při kontrole BioFinderem je vidět šumění roztoku, což je reakce s bakteriemi, které následně kontaminují zmrzlinu. Fotografie jsem pořídila na stroji, kde dlouhodobě byly nevyhovující vzorky zmrzliny a byla zjištěna přítomnost enterobakterií. Po dezinfekci Lerasept L 420 (1% koncentrace, 10 min působení) byly výsledky kontrolních vzorků zmrzliny v pořádku.

Síto, metla, čerpadlo stroje i držák míchadla a těsnění v zásobníku zmrzlinového stroje nebyly původní dezinfekcí dostatečně sanitovanány:

  brimi_biofinder_zmrzlinovy_stroj

Správná hygiena při čištění:

  • Dezinfikujte si ruce před skládáním stroje
  • Pravidelně dezinfikujte zmrzlinový stroj až k těsnění Lerasept L 420 a podle návodu čistidel
  • Dezinfikujte nástroje používané k čištění i k výrobě
  • 1x týdně vystřídejte druh dezinfekce za kyselou Šenkýřku pro zamezení rezistence mikroorganismů
  • Čistěte a dezinfikujte bezoplachovou dezinfekcí Lerasept FP 408 povrchové části výdejní hlavy během dne
  • Čistěte a dezinfikujte plochy v provozovně
  • Používejte vždy studenou a pitnou vodu, nechte dostatečně odtéct dlouho stojící vodu
  • Používejte čisté utěrky (pratelné vezměte každý den čistou) či jednorázové utěrky
  • Čistěte stroj odolnými štětkami a kartáči, které můžete také dezinfikovat
  • Kontrola stav provedené dezinfekce přípravkem BioFinder

 Startovací BALÍČEK vybraných produktů pro BEZVADNOU ZMRZKU:

buton_koupit

Dezinfekce a čištění vhodné do stroje na zmrzlinu a pro prostory přípravy zmrzliny, pro cukrárny i prodejní stánky.

Doporučené dezinfekční prostředky:

Mytí a dezinfekce v jednom kroku. L420 rozpouští tuky a bílkoviny a tím je ideální také pro mytí zmrzlinového stroje. Proti virům, plísním i bakteriím působí během 5-15 minut při 1-2,5% koncentraci. Dezinfekce je bez chlóru, vůně či zápachu, šetrná k povrchům a dokonce leští nerez.  Zásaditá dezinfekce šetrná k povrchům a plastům stroje. Vhodná na polykarbonát, těsnění stroje a všechny plasty či běžně používané kovy v kuchyních. 

carusel_brimi_2

 

Rychlá bezoplachová dezinfekce. Během 15 sekund působí proti virům, bakteriím i plísním. Neoplachuje se ani z povrchů určených pro potraviny, odpaří se. Dez­infikuje a leští. Jedná se o čistě alkoholovou směs, proto dezinfikova­né plochy mohou po uschnutí přijít do kontaktu s potravinou. Zamezuje rezistenci mikroorganismů. Vhod­ná pro všechny materiály i plasty a těsnění odolné vůči alkoho­lu (nepoužívejte na polykarbonát např. u tříšťovačů – ten čistěte Lerasept L420 nebo Apesin FOOD). Neředí se, je v 750 ml balení se sprejem a v 10l kanystru pro doplnění spreje. 

carusel_brimi_6

Dezinfekce kyselá. Ředění 50 ml na 10 l studené vody. Ponořit díly stroje a náčiní na přípravu zmrzliny na 15 min. do dezinfekčního roztoku. Dezinfekci s Kyselou Šenkýřkou provádějte preventivně jednou týdně – vystřídejte jeden den místo Lerasept L 420 

senkyrka_kysela_1l

ekologický koncentrovaný mycí prostředek na nádobí. Bez barviv a vonných látek, se silnou odmašťující silou, ale šetrný k pokožce rukou. Výborně myje všechno nádobí a je vhodný k mytí i povrchů a podlahy v kuchyni. Malé množství od 2,5 ml nařeďte do 5 litrů teplé vody pro mytí ve dřezu. Disoman naředěný do láhve v poměru 1:4 s vodou je plnohodnotnou náhradou běžných mycích přípravků také na černé nádobí.  

Alkoholová dezinfekce na ruce s kompletním a rychlým účinkem proti všem virům, bakteriím i plísním. Lerasept HD je bez přidané vůně, je vhodný do potravinářství. Má zvlhčující složky, proto nevysušuje pokožku.  

  • kontrola správného čištění BioFinder ...než přijde hygiena a zkusí sama

Nástroj ke kontrole provedené sanitace a kvalitní hygieny. Za 30 sekund - bez čekání na výsledky stěrů a dlouhé kultivace - zjistíte, zda je povrch čistý bez mikroorganismů, plísní a bakterií. BioFinder odhalí mikroorganismy, které způsobují onemocnění z potravin jako Listeria monocytogenes, Salmo­nella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Cronobacter sakazakii nebo působí kažení potra­vin - Pseudomonas spp. a jiné.

biofinder

BioFinder - test kvality provedené dezinfekce - naneste na povrch, nezačnou-li se během 30 sekund až 1 minuty tvořit malé bublinky, je vše v pořádku čisté. Malé bublinky v roztoku znamenají, že je plocha nedostatečně dezinfikovaná a je potřeba dezinfekční proces opakovat. BioFinder po použití z plochy omyjte vodou.

 

  

Úklidové pomůcky do potravinářství:

K výběru jsou z hrubší či jemnější struktury. Hlavní výhodou je, že utěrky Chicopee vydrží až 360 vyvářek v pračce nebo dezinfekci uvedenými přípravky. Díky tomu budete mít každý den zcela čistou utěrku.

brimi-lavette-chicopee-uterka

Výrobky Kobra jsou určeny do potravinářství, protože je můžete dezinfikovat i vysokou teplotou na 100-134 °C. Jsou odolné také dezinfekčním a čisticím prostředkům používaných v potravinářství. Životnost pomůcek KOBRA je u některých typů více než 10 let. Doporučujeme alespoň plastový kbelík s držákem, plastovou špachtli, kartáč na sklenice, štětku o šířce 5 cm a kónickou štětku s průměrem od 0,5-0,7 cm.

kobra