Doporučené kompletní čištění zmrzlinového stroje
Zmrzlinové stroje je potřeba pravidelně dezinfikovat ve všech částech, kde se zpracovává zmrzlina. Musíme také pravidelně čistit všechny nástroje, s kterými se zmrzlinová směs připravuje. Pro samotnou sanitaci použijte profesionální čisticí prostředky schválené pro potravinářské prostředí. Jen tak bude výsledná zmrzlina bezvadná.
Rizikové body přípravy zmrzliny:
- Nekvalitní očištění stroje a náčiní od potraviny
- Neočištěné součástky zmrzlinového stroje pod těsněním
- Krátká doba působení nebo nedodržení předepsané koncentrace dezinfekce
- Kontaminace z ploch a nástrojů – odkladové plochy, podlaha, stěny, utěrky, kbelíky či metly na přípravu směsi
- Voda kontaminovaná mikroorganismy (např. přívodní hadice)
- Nedezinfikované ruce při přípravě
- Nedodržení postupu při přípravě zmrzlinové směsi
Při kontrole BioFinderem je vidět šumění roztoku, což je reakce s bakteriemi, které následně kontaminují zmrzlinu. Fotografie jsem pořídila na stroji, kde dlouhodobě byly nevyhovující vzorky zmrzliny a byla zjištěna přítomnost enterobakterií. Po dezinfekci Lerasept L 420 (1% koncentrace, 10 min působení) byly výsledky kontrolních vzorků zmrzliny v pořádku.
Síto, metla, čerpadlo stroje i držák míchadla a těsnění v zásobníku zmrzlinového stroje nebyly původní dezinfekcí dostatečně sanitovanány:
Správná hygiena při čištění:
- Dezinfikujte si ruce před skládáním stroje
- Pravidelně dezinfikujte zmrzlinový stroj až k těsnění Lerasept L 420 a podle návodu čistidel
- Dezinfikujte nástroje používané k čištění i k výrobě
- 1x týdně vystřídejte druh dezinfekce za kyselou Šenkýřku pro zamezení rezistence mikroorganismů
- Čistěte a dezinfikujte bezoplachovou dezinfekcí Lerasept FP 408 povrchové části výdejní hlavy během dne
- Čistěte a dezinfikujte plochy v provozovně
- Používejte vždy studenou a pitnou vodu, nechte dostatečně odtéct dlouho stojící vodu
- Používejte čisté utěrky (pratelné vezměte každý den čistou) či jednorázové utěrky
- Čistěte stroj odolnými štětkami a kartáči, které můžete také dezinfikovat
- Kontrola stav provedené dezinfekce přípravkem BioFinder
Startovací BALÍČEK vybraných produktů pro BEZVADNOU ZMRZKU:
Dezinfekce a čištění vhodné do stroje na zmrzlinu a pro prostory přípravy zmrzliny, pro cukrárny i prodejní stánky.
Doporučené dezinfekční prostředky:
-
mycí dezinfekce pro každý den Lerasept L 420
Mytí a dezinfekce v jednom kroku. L420 rozpouští tuky a bílkoviny a tím je ideální také pro mytí zmrzlinového stroje. Proti virům, plísním i bakteriím působí během 5-15 minut při 1-2,5% koncentraci. Dezinfekce je bez chlóru, vůně či zápachu, šetrná k povrchům a dokonce leští nerez. Zásaditá dezinfekce šetrná k povrchům a plastům stroje. Vhodná na polykarbonát, těsnění stroje a všechny plasty či běžně používané kovy v kuchyních.
-
bezoplachová alkoholová dezinfekce Lerasept FP 408 kdykoliv během dne na plochy
Rychlá bezoplachová dezinfekce. Během 15 sekund působí proti virům, bakteriím i plísním. Neoplachuje se ani z povrchů určených pro potraviny, odpaří se. Dezinfikuje a leští. Jedná se o čistě alkoholovou směs, proto dezinfikované plochy mohou po uschnutí přijít do kontaktu s potravinou. Zamezuje rezistenci mikroorganismů. Vhodná pro všechny materiály i plasty a těsnění odolné vůči alkoholu (nepoužívejte na polykarbonát např. u tříšťovačů – ten čistěte Lerasept L420 nebo Apesin FOOD). Neředí se, je v 750 ml balení se sprejem a v 10l kanystru pro doplnění spreje.
-
kyselá dezinfekce Šenkýřka kyselá k vystřídání (1x za týden) za Lerasept L 420
Dezinfekce kyselá. Ředění 50 ml na 10 l studené vody. Ponořit díly stroje a náčiní na přípravu zmrzliny na 15 min. do dezinfekčního roztoku. Dezinfekci s Kyselou Šenkýřkou provádějte preventivně jednou týdně – vystřídejte jeden den místo Lerasept L 420.
-
mytí nádobí a povrchů Disoman
ekologický koncentrovaný mycí prostředek na nádobí. Bez barviv a vonných látek, se silnou odmašťující silou, ale šetrný k pokožce rukou. Výborně myje všechno nádobí a je vhodný k mytí i povrchů a podlahy v kuchyni. Malé množství od 2,5 ml nařeďte do 5 litrů teplé vody pro mytí ve dřezu. Disoman naředěný do láhve v poměru 1:4 s vodou je plnohodnotnou náhradou běžných mycích přípravků také na černé nádobí.
-
komplexní dezinfekce na ruce Lerasept HD
Alkoholová dezinfekce na ruce s kompletním a rychlým účinkem proti všem virům, bakteriím i plísním. Lerasept HD je bez přidané vůně, je vhodný do potravinářství. Má zvlhčující složky, proto nevysušuje pokožku.
-
kontrola správného čištění BioFinder ...než přijde hygiena a zkusí sama
Nástroj ke kontrole provedené sanitace a kvalitní hygieny. Za 30 sekund - bez čekání na výsledky stěrů a dlouhé kultivace - zjistíte, zda je povrch čistý bez mikroorganismů, plísní a bakterií. BioFinder odhalí mikroorganismy, které způsobují onemocnění z potravin jako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Cronobacter sakazakii nebo působí kažení potravin - Pseudomonas spp. a jiné.
BioFinder - test kvality provedené dezinfekce - naneste na povrch, nezačnou-li se během 30 sekund až 1 minuty tvořit malé bublinky, je vše v pořádku čisté. Malé bublinky v roztoku znamenají, že je plocha nedostatečně dezinfikovaná a je potřeba dezinfekční proces opakovat. BioFinder po použití z plochy omyjte vodou.
Úklidové pomůcky do potravinářství:
K výběru jsou z hrubší či jemnější struktury. Hlavní výhodou je, že utěrky Chicopee vydrží až 360 vyvářek v pračce nebo dezinfekci uvedenými přípravky. Díky tomu budete mít každý den zcela čistou utěrku.
Výrobky Kobra jsou určeny do potravinářství, protože je můžete dezinfikovat i vysokou teplotou na 100-134 °C. Jsou odolné také dezinfekčním a čisticím prostředkům používaných v potravinářství. Životnost pomůcek KOBRA je u některých typů více než 10 let. Doporučujeme alespoň plastový kbelík s držákem, plastovou špachtli, kartáč na sklenice, štětku o šířce 5 cm a kónickou štětku s průměrem od 0,5-0,7 cm.